Σελίδες

22 Σεπ 2017

Προβολή ταινιών: "Ο αγώνας των τυφλών" και "Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν"




22 και 24 Σεπτεμβρίου 2017
«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», Σινεμά και Αναπηρία
σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745.
Τηλ: 213 017 8000
Ταινίες με θέμα τον αγώνα των τυφλών και τη ζωή της τυφλοκωφής Έλεν Κέλλερ.
Τις προβολές θα πλαισιώνουν ανοιχτές συζητήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση.
Οι προβολές  είναι προσβάσιμες σε όλους και με ελεύθερη είσοδο. Δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πρίν την προβολή.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολής ταινιών με θέμα άλλες αναπηρίες, εδώ.
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00
       Ο Αγώνας των Τυφλών / Struggle of the Blind

Στις 2 Μαΐου 1976, 300 περίπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης καταλαμβάνουν τον «Οίκο Τυφλών» αξιώνοντας αλλαγή ενός καθεστώτος του οποίου τον έλεγχο είχε έως τότε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περιθωριοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, διεκδικούν την παρέμβαση του κράτους και την ενεργοποίηση των υπολοίπων πολιτών σχετικά με τα αδιέξοδά τους.  Το ντοκουμέντο της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού έκανε τον γύρο της Ευρώπης, καθιστώντας τα αιτήματα των Ελλήνων τυφλών υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου. Παρουσία της σκηνοθέτιδας.
Στις 2 Μαΐου 1976, με σύνθημα «ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία», 300 περίπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης καταλαμβάνουν τον «Οίκο Τυφλών» και με σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων αξιώνουν την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης και διαχείρισης, του οποίου τον αποκλειστικό έλεγχο είχε έως τότε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι οικότροφοι του ιδρύματος και οι συμπαραστάτες τους καταγγέλλουν δημόσια τη διοίκηση και υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περιθωριοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, διεκδικούν με συγκεντρώσεις, καταλήψεις και δικαστικούς αγώνες την παρέμβαση του κράτους, αλλά και την ενεργοποίηση των πολιτών, σχετικά με τα αδιέξοδα της καθημερινής τους διαβίωσης. Λίγες μέρες μετά, 20.000 και πλέον άνθρωποι δίνουν το «παρών» στο γήπεδο του Πανιωνίου, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους τυφλούς.
Το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού, που ολοκληρώθηκε μέσα στο 1977, εστίασε στα πρόσωπα και στα προβλήματά τους και παρακολούθησε βήμα βήμα τον αγώνα τους. Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 υπογραφές υποστήριξης (ανάμεσά τους: Ζαν Πωλ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Κώστας Γαβράς, Νίκος Πουλαντζάς, Ρεζίς Ντεμπρέ, Υβ Μοντάν, Μισέλ Φουκώ, που βοήθησαν ώστε τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων τυφλών να γίνουν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Σκηνοθεσία: Mary Hatzimihali-Papaliou
Σενάριο: Mary Hatzimihali-Papaliou
Φωτογραφία: Kostas Karamanidis, Lambros Papadimitrakis, Nikos Smaragdis, Dimitris Vernikos
Μοντάζ: Mary Hatzimihali-Papaliou, Dimitris Vernikos
Αφήγηση: Giorgos Kimoulis
Ελλάδα | 1978 | Ασπρόμαυρο | 90΄ | Ελληνικά


Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19:30
 Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν / The Miracle Worker
Η αληθινή ιστορία της συγγραφέως, πολιτικής ακτιβίστριας και λέκτορος (η πρώτη τυφλοκωφή που πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών) Έλεν Κέλερ, που βρέθηκε σε κατάσταση τυφλοκώφωσης μόλις στον 19ο μήνα της ζωής της και δημιούργησε μέθοδο επικοινωνίας με το περιβάλλον μέσα από την επίμονη προσπάθεια της παιδαγωγού Άνι Σάλιβαν, μετατρέπεται στα χέρια του Άρθουρ Πεν («Μπόνι και Κλάιντ») σε ένα συγκλονιστικό ύμνο στην διάθεση για ζωή. ΒραβείαΌσκαρ Α' και Β' Γυναικείου ρόλου στις Αν Μπάνκροφτ και Πάτι Ντιουκ.

Η αληθινή ιστορία της συγγραφέως, πολιτικής ακτιβίστριας και λέκτορα (η πρώτη τυφλoκωφή που πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών) Έλεν Κέλερ, που βρέθηκε σε κατάσταση τυφλοκώφωσης μόλις στον 19ο μήνα της ζωής της και δημιούργησε μέθοδο επικοινωνίας με το περιβάλλον, μέσα από την επίμονη προσπάθεια της παιδαγωγού Άνι Σάλιβαν.
 Ο Άρθουρ Πεν αναλαμβάνει την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Γουίλιαμ Γκίμπσον και καταγράφει συγκλονιστικά  την άρση των ριζωμένων προκαταλήψεων για την εκπαίδευση των τυφλοκωφών. Η παρέκκλιση των ατόμων από τα κυρίαρχα κανονιστικά πρότυπα αποτέλεσε τη βασική αιτία για την κοινωνική τους περιθωριοποίηση και τη συρρίκνωση της ανθρώπινης ιδιότητάς τους. Οι σπουδαίες ερμηνείες των Αν Μπάνκροφτ και Πάτι Ντιούκ γειώνουν αγαστά το «θαύμα» και το μετουσιώνουν σε έναν θρίαμβο της ανθρώπινης προσπάθειας που προσπερνά τα εμπόδια που θέτει η ίδια η κοινωνία.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Μενέλαο Τσαούση, Διοικητή στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και τη Μαρία Ζέζα, Προϊσταμένη του Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας (KEAT).
Σκηνοθεσία: Arthur Penn
Σενάριο: William Gibson
Φωτογραφία: Ernesto Caparros
Μουσική: Laurence Rosenthal
Μοντάζ: Aram Avakian
Ηθοποιοί: Anne Bancroft, Patty Duke, Victor Jory, Inga Swenson, Andrew Prine
ΗΠΑ | 1962 | Ασπρόμαυρο | 35mm | 106΄ | Αγγλικά



Δεν υπάρχουν σχόλια: